Nyheder fra

Dansk Vækstkapital

ÅRSRAPPORT FOR DANSK VÆKSTKAPITAL II

06/03 2024

Stærk performance trods udfordrende markedsvilkår

De udfordrende markedsvilkår fra 2022 fortsatte ind i 2023. Således har året på et makroøkonomisk og geopolitisk plan fortsat været præget af stigende renter, høj inflation og geopolitiske spændinger bl.a. som følge af krigene i Ukraine og Gaza. På den positive side har aktiemarkedet oplevet fremgang samtidig med at inflationen igen har været faldende.

Usikkerheden i markedet har også sat sit præg på fundraising aktiviteten, hvor risikoappetitten blandt investorerne har været aftagende. Tendensen har derfor været, at de veletablerede og kendte fondsforvaltere godt har kunnet rejse nye fonde, mens nye og mindre etablerede fonde har været udfordrede. Fælles for både buy-out- og ventureforvaltere gælder det, med enkelte undtagelser, at det har taget længere tid at rejse nye fonde end tidligere.

Særligt på venturemarkedet blev værdisætningerne sat under pres i 2022 og 2023. Vi ser dog også positive tendenser i markedet til trods for tidens svære vilkår. Meget tyder på, at priserne nu er ved at være stabiliseret, og at fondene har taget de nødvendige nedskrivninger, og nu kan se fremad. Samtidig så vi også henimod slutningen af 2023, at M&A markedet for buy-out investeringer begynder at åbne op. Et godt eksempel fra porteføljen er det danske selskab, Tic Elkas, hvor Dansk Ejerkapital V i september solgte selskabet til kapitalfonden Axcel til en flot multipel. Der har også været positive tendenser på venturemarkedet, hvor det danske selskab, Corti rejste en Serie B investeringsrunde på DKK 418 mio. til at skalere deres digitale sundhedssoftware globalt.

I et år med udfordrende markedsvilkår afslutter Dansk Vækstkapital II 2023 med et tilfredsstillende overskud på DKK 76 mio., og har samtidig sendt DKK 70 mio. tilbage til investorerne i løbet af året. Siden etableringen i 2015 har Dansk Vækstkapital II sendt DKK 682 mio. tilbage til investorerne, hvilket har bidraget til et årligt afkast efter omkostninger på 12,0 pct. pr. år.

Årets resultat vidner om en stærk og modstandsdygtig porteføljesammensætning, og betrygger os i at Dansk Vækstkapital II står stærkt ift. at levere et attraktivt afkast til investorerne i de kommende år. Samtidig har selskaberne i porteføljefondene sat et markant samfundsøkonomisk aftryk, da de siden etableringen har skabt mere end 1.100 danske arbejdspladser.

Dansk Vækstkapital II har således udmøntet sin rolle som katalysator i forhold til både at skabe et attraktivt afkast til fondens investorer, og samtidig medvirket til at yde et markant bidrag til skabelse af vækst, udvikling af talent og arbejdspladser i Danmark. Denne kombinerede model har bidraget til en forbedring af det danske økosystem for risikovillig kapital.

Dansk Vækstkapital II er på et stadie, hvor kun fire porteføljefonde stadig er i investeringsperioden. Ved udgangen af 2023 har porteføljefondene opbygget en underliggende portefølje bestående af 296 aktive investeringer. Dermed er fonden i modningsfasen, og kigger frem mod yderligere værdiskabelse i porteføljen.

Dansk Vækstkapital har siden dets etablering i 2011 rejst tre fonde, som alle har været forvaltet af Vækstfonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). EU-Kommissionen afgjorde i sin statsstøtteafgørelse i forbindelse med godkendelse af EIFO-fusionen i 2023, at EIFO ikke kan fortsætte aktiviteterne med fortsatte investeringer i buy-out fonde igennem Dansk Vækstkapital (DVK). EU-Kommissionen har dog godkendt, at EIFO færdiggør investeringerne i DVK III og varetager forvaltningsopgaven af DVK I-III som en del af EIFOs aktiviteter. EIFO vil således investere DVK III færdig og sikre forvaltningen af investeringerne under Dansk Vækstkapital indenfor de med investorerne aftalte rammer og vilkår, men der er netop åbnet mulighed for at andre parter kan byde ind på den fremadrettede forvaltning af DVK I-III. I skrivende stund er fremtiden for en eventuel DVK IV således uafklaret.

God fornøjelse med læsningen

Ulrik Spork, bestyrelsesformand i Dansk Vækstkapital II K/S

Læs årsrapporten her