Nyheder fra

Dansk Vækstkapital

ÅRSRAPPORT FOR DANSK VÆKSTKAPITAL I: MARKEDET FOR RISIKOVILLIG KAPITAL ER STYRKET

02/04 2022

I 2021 understregede årsresultatet fra Dansk Vækstkapital endnu engang, at der både er økonomisk afkast og samfundsafkast at hente ved at investere i iværksættere og vækstvirksomheder. Med et samlet resultat på 1.472 millioner kroner leverer Dansk Vækstkapital både flot afkast til investorerne og skaber nye arbejdspladser og vækst i hele Danmark.

Dansk Vækstkapital rundede i 2021 et skarpt hjørne, da samarbejdet kunne fejre 10-års jubilæum. Meget er sket i markedet for risikovillig kapital siden etableringen af Dansk Vækstkapital i 2011, og danske vækstvirksomheder har hentet rekordstore beløb hos investorerne i det forgangne år. Det er den udvikling, Dansk Vækstkapital har været med til at understøtte, og sidste års resultat på 1.472 millioner kroner understreger den værdi, der er i at investere risikovilligt og langsigtet i det danske vækstlag.

Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand i Dansk Vækstkapital:
”Dansk Vækstkapital blev sat i verden for at udvikle danske vækstvirksomheder og bidrage til innovation og vækst i Danmark. I mere end et årti har vi i stærke partnerskaber med private investorer, pensionskasser og erhvervsdrivende fonde bidraget med risikovillig kapital, og vi høster nu frugterne af det arbejde. Det kommer til udtryk i de mange stærke vækstvirksomheder, der er vokset ud af Dansk Vækstkapital og ikke mindst den værdi og det afkast, vi skaber til gavn for investorer og hele det danske samfund.”

Årets gode resultat afspejles også i investorernes afkast, hvor Dansk Vækstkapital i 2021 har leveret en tilbagebetaling på 1.819 mio. kr. til fondens investorer. Siden etableringen af fonden har tilbageløbet til investorerne således rundet 3.996 mio. kr

Dansk Vækstkapital skaber solidt samfundsafkast

Fondene i Dansk Vækstkapital har i høj grad været med til skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Således har porteføljefondene investeret i 237 virksomheder, der tilsammen har skabt mere end 3.900 nye arbejdspladser i hele landet. Det er særligt det store samfundsafkast, der gør Dansk Vækstkapital til en helt særlig konstruktion, lyder det fra Lars Nørby Johansen:

”Der er ikke længere nogen tvivl om, at langsigtede og tålmodige investeringer i danske vækstvirksomheder giver pote på bundlinjen. Det gælder for investorernes afkast, men i høj grad også for det danske samfund. 2021 har understreget, at danske iværksættervirksomheder har stor relevans på det globale marked for både internationale investorer og forbrugere, og det bliver vekslet til arbejdspladser og vækst i Danmark. Den udvikling er vi stolte af at have medvirket til at understøtte.”

Til trods for et flot år i Dansk Vækstkapital, som også forventer et fornuftigt tilbageløb i 2022 fra en række salg, så går de globale finansielle markeder en usikker tid i møde. Ruslands krig i Ukraine påvirker danske virksomheder og hele den globale samhandel og vækst.

”Selvom dansk økonomi står stærkt, er der ingen tvivl om, at den generelle usikkerhed og Ruslands krigshandlinger i Ukraine kommer til at påvirke virksomheder i hele verden. Det gælder derfor også danske iværksættere og vækstvirksomheder, og derfor forventer vi, at det også vil have effekt på virksomhederne i Dansk Vækstkapitals portefølje,” siger Lars Nørby Johansen.

Om Dansk Vækstkapital I

Regeringen sammen med en række af landets større pensionsselskaber blev 13. januar 2011 enige om at stille ca. 5 mia. kr. til rådighed som risikovillig kapital for iværksættere og små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale. Dansk Vækstkapital I er en privat investeringsfond, der foretager kommercielle investeringer i small cap-, mid cap- og venturefonde. Kapitalen kommer fra danske pensionsselskaber. Heraf er 3/4 ydet som lån, der investeres gennem Vækstfonden. Dansk Vækstkapital I har et bredt investeringsfokus, og fondene kan investere i alle brancher. Formålet med fonden er at skabe flere vækstvirksomheder, men også at levere et konkurrencedygtigt, konkurrencedygtigt afkast til investorerne. Dansk Vækstkapital I forvaltes af Vækstfonden

Læs hele årsrapport for Dansk Vækstkapital I 2021.